Gå til hovedindhold
Nyhed

Trivsel, tryghed og forebyggelse

Dybe samtaler, ny faglig læring og spændende oplæg prægede dagen, da medarbejderne fra Bostederne Chr. X's Allé og Carlshøjvej var samlet til en fælles temadag med fokus på konfliktforebyggelse og bedre trivsel.

Ole byder velkommen til temadag

Baggrund for workshoppen

Det var arbejdsmiljøgruppen, der havde planlagt og tilrettelagt denne temadag, som udspringer fra et tidligere samarbejde med konsulenter fra Social- og Boligstyrelsen om et læringsforløb omkring voldsforebyggelse.


I dette forløb undersøgte gruppen, hvordan bostedet kan få mere systematiske arbejdsgange til at nedbringe arbejdsskader hos medarbejderne og udadreagerende adfærd hos borgere. 

På tværs af afdelingerne blev det besluttet at arbejde videre med tre temaer, som var: 

 

 

  • Arbejdsgange for indberetning af riv/krads 
  • Forebyggelse og læring af voldsomme episoder
  • Kollegial psykisk førstehjælp efter voldsomme episoder

 

Med udgangspunkt i disse emner udarbejdede arbejdsmiljøgruppen materialer, der dannede grundlag for de tre workshops på temadagen. 
Medarbejderne blev opdelt i forskellige grupper, som skulle arbejde med alle tre emner og bidrage med deres faglige input, så materialet kunne tilpasses deres daglige praksis.

 

 

Oplæg om kollegial psykisk førstehjælp

Selve temadagen blev sparket godt i gang med en velkomsttale fra forstander Ole Mikkelsen, en gennemgang af dagens temaer af arbejdsmiljøleder Elena Engelbrecht, hvorefter arbejds- og organisationspsykolog Mads Christoffersen fra Crecea indtog scenen og holdt et oplæg om kollegial psykisk førstehjælp.

Dette emne er en stor prioritering på bostedet, da det er vigtigt, at medarbejderne har de nødvendige kompetencer til at støtte hinanden i forskellige situationer af særlig karakter.

 

 

Husk at lytte til hinanden

Èn af dem, der fik rigtig meget ud af workshoppen om kollegial psykisk førstehjælp, var pædagogisk assistent, Rasmus Holm Pedersen.

”Dét jeg tager med mig fra denne workshop, er vigtigheden af, at der blev sat ord på, hvor belastende vores arbejde i virkeligheden kan være. I det daglige er det lidt usynligt, fordi der ikke rigtig bliver talt om det, men det kan jo være en kæmpe arbejdsbelastning. 
Vi skal i vores travle hverdag prioritere at lytte på en kollega, der har været ude for en voldsom episode, så de føler sig hørt og taget alvorligt.

Så det var rigtig rart at få tid på workshoppen til at tale det igennem med Mads Christoffersen og andre kollegaer.”

 

 

De nære samtaler

Teamkoordinator Simone Rysbjerg Jensen følte, at hun på denne temadag kom tættere på sine kollegaer, end hun nogensinde har været.

”På workshoppen lærte jeg, at vi skal tale mere sammen omkring, hvordan vi gør forskellige ting, og at vi skal være bedre til at sætte ord på egne følelser.
Der er en tendens til, at vi skal være så professionelle og faglige hele tiden, at vi til tider glemmer at se mennesket. 
Jeg var desuden meget glad for at være i gruppe med kollegaer, jeg allerede kendte. Dét gjorde, at jeg følte, der var mere plads til at åbne op og være mere sårbar og ærlig omkring de dilemmaer, vi skulle diskutere."

 

 

I løbet af efteråret vil arbejdsmiljøgruppen bearbejde de mange input fra medarbejderne fra de forskellige workshops og inddrage dem i det videre arbejde med materialet, så det bliver tilpasset medarbejdernes daglige pædagogiske praksis.