Gå til hovedindhold
Nyhed

Vi arbejder med Procesbaseret dokumentation

Der stilles i stigende grad krav til dokumentation af den socialpædagogiske indsats og en måling på effekten af vores arbejde. Det gøres der, fordi vores dokumentationen danner afsæt for beslutninger og mål for beboernes udvikling, blandt andet i samarbejde med kommunen. Samtidig er dokumentationen en grundsten i udviklingen af kvaliteten af det pædagogiske arbejde.

Derfor har Bostedet Chr. X Allé og Magnetens Boenheder valgt at benytte Procesbaseret Dokumentation i vores i vores pædagogiske tilgang med borgerne.

Procesbaseret dokumentation

Hvad er Procesbaseret dokumentation?

Det handler om systematisk, målrettet dokumentation og løbende evalueringer af samspillet mellem borgerens udvikling og den professionelle indsats. Indsatsmålene omsættes til udviklingstemaer der konkret kan måles en udvikling på.

En af de helt store grunde til at det netop er procesbaseret dokumentation vi vil benytte os af, er dens særlige fokus på den pædagogiske proces der udfolder dig i det daglige arbejde. En del af procesbaseret dokumentation er at tage udgangspunkt i borgerens eget liv og ønsker. På den måde sikrer vi at borgeren selv er med på den ønskede udvikling og vi ser fremskridt, der gavner borgeren.

Processen:

  • Starter med at indsatsmålene fra myndighedernes bestilling til en borger
  • Derefter delmålformuleringer, hvor der stilles skarp på specifikke problemstillinger og tilhørende konkrete muligheder for udvikling. 
  • Diverse led i processen tages fælles op i teamet i det enkelte hus, hvorved Procesbaseret Dokumentation sikrer indsamling af viden om den praksis der udfolder sig. På denne måde kan vi blive klogere på borgeren, dennes behov og effekten af vores indsats.
  • Ved at lave regelmæssige observationer og pædagogiske arbejde med udgangspunkt i koordinerede indsatser, giver det os mulighed for at optimere indsatsen undervejs i processen.
PBD i Holte

Kick-off den 23. marts 2022  

Alle medarbejdere på Bostedet Chr. X Allé og Magnetens Boenheder var samlet på Comwell onsdag den 23. marts 2022 til Kick-off kursus i Procesbaseret dokumentation (PBD). Det var en lærerig dag med god energi.

Dagen blev faciliteret af Organisationspsykolog Tina Andersen, som har udviklet konceptet.

Det var vigtigt at få skudt i gang, da det er et essentielt værktøj for medarbejderne på Bostedet og i Boenhederne, hvor de kan systematisere deres faglighed.

Forløbet udsprang af et længere pilotprojekt i efteråret 2021, som foregik i 2 af husene på Bostedet Chr. X Allé og i Seniorhuset. Der er desuden uddannet udviklingsagenter, der skal facilitere møder, hvor der formuleres og evalueres på delmål. De er med til at sikre, at vi har den nødvendige data og fokus på fakta i de pædagogiske tiltag.

Selve undervisningsforløbet af alle medarbejderne vil løbe over de næste par år, og det bliver undervist internt af Afdelingsleder Paul Wilkinson. Vi benytter dog  allerede fra maj de nye tiltag i alle Boenhederne.

Tina Andersen udtaler:

"Den procesbaserede dokumentationsstrategi er blevet til igennem rigtig mange års erfaring med det socialpædagogiske område, og den udvikler sig stadigt. Jeg har lige fra begyndelsen tænkt, at der sker rigtig mange gode ting på feltet, som bare ikke er særligt synlige. Procesbaseret dokumentation er således opstået i en kombination af udviklings og organisationspsykologi og bygger på mine erfaringer fra mange og forskellige forsknings og udviklingsprojekter på sociale tilbud og institutioner igennem næsten 20 år”.

”Når jeg går i gang med et udviklingsforløb, plejer jeg at spørge, hvordan deltagerne har det med at dokumentere. Det svar jeg ofte hører er, at dokumentation tager tid fra borgerne. Men procesbaseret dokumentation er netop et opgør med den klassiske måde at dokumentere det på. En af mine hovedpointer er, at vi har en 37 timers arbejdsuge, hvor der er sat en vis mængde tid af til at dokumentere og til at holde møder. Vi får ikke mere tid til dokumentation, men vi skal bruge den tid vi har mere effektivt og meningsfuldt, så den understøtter den daglige praksis.”