Gå til hovedindhold
Nyhed

Jeg er stolt over at være praktikvejleder

På Bostedet Chr. X's Allé har vi et hold praktikvejledere, der tager sig kærligt af de praktikanter, som vi modtager i løbet af året. De sikrer sig, at praktikanterne får et godt indblik i hverdagen på et bosted og vores faglige værktøjer. 

Nu skal I møde Amalie. Amalie er Praktikvejleder på Bostedet Chr. X’s Allé og Magnetens Boenheder og arbejder til dagligt som pædagog i ”G stuen” – stueetagen i højhuset på Chr. X’s Allé. Hun har været så heldig at være praktikvejleder i 5 år, for de pædagogstuderende vi modtager hvert år i deres praktikperiode.

Først og fremmest er det fedt at være med til at uddanne vores potentielle nye kollegaer. Samtidig hjælper det mig og resten af teamet med at have fokus på hvad, som er det vigtige i beboernes hverdag og det pædagogiske arbejde vi udfører. En studerende, som observerer fra sidelinjen og som suger til sig af læring fra os er en god måde at sikre sig, at vi pædagoger konstant leverer den bedst mulige pædagogik og omsorg for beboerne, og at vi ikke hviler på laurbærrene.

Amalie Melander, Praktikvejleder
Amalie Melander, Praktikvejleder

Min rolle er blandt andet også, at jeg skal hjælpe de studerende og kommende pædagoger, med at benytte de rigtige fagbegreber og kunne omsætte det de ser/lærer i praksis til teori og omvendt, bruge deres lærte teori i praksis. Jeg bliver derfor nødt til at huske, at bruge fagbegreber i mit daglige virke og holde mig nogenlunde opdateret i forhold til diverse metoder, strategier og ny viden indenfor vores område. For mig selv giver det rigtig meget at være vejleder.

Det kan være svært for nogle studerende at falde til i starten. Især hvis man ikke har erfaringer med målgruppen, kan det være forbundet med en masse usikkerhed. I starten af praktikken har den studerende og jeg som vejleder mange vagter sammen. Der er god tid til opfølgning, feedback og vejledning. Her dannes der ofte en god relation mellem den studerende og mig selv, og det betyder meget for mig.

Jeg sætter en ære i at introducere praktikanterne til hverdagen på bostedet og beboerne, uden at præge deres opfattelse for meget. Det er vigtigt for mig, at de danner deres eget indtryk og selv kommer godt ind på livet af beboerne i deres selvstændige arbejde med dem.

Praktikanter på Bostedet Chr. X's Allé

  • Bostedet Chr. X’s Allé har øget antallet af pædagogstuderende vi modtager og vi får derfor fremover to til tre studerende hvert halve år – juni til december og igen fra december til juni. De studerende kommer fra KP (Københavns Professionshøjskole) Carlsberg og Hillerød. 
  • Bostedet Chr. X’s Allé modtager løbende Bachelorstuderende fra Absalon i Roskilde, som er i praktik for at indsamle empiri.  
  • En til to gange om år har Bostedet Chr. X’s Allé også internationale studerende på besøg på studiehold (to-tre studerende pr. gang). De er hos os i 14 dage. 

Det er så skønt, at jeg føler det skinner igennem hos de studerende, hvor glad jeg er for mit arbejde og hvor stolt jeg er af det hus, hvor jeg er ansat. Jeg er stolt når jeg viser vores hus frem til de studerende, og det er vigtigt for mig, at give dem et godt indtryk af en hverdag som pædagog på et bosted som vores.

Det føles derfor som en stor succes for mig som vejleder og for mine kollegaer, når en af de studerende har et ønske om at arbejde på et bosted, som vores, efter deres praktik er afsluttet. Så har vi formået at inspirere dem og vise, hvor fantastisk det er at arbejde her med disse beboere. Jeg er ikke i tvivl om, at beboerne bærer en stor del af ansvaret for at inspirere de studerende. De fleste af de studerende vi har haft i G stuen har efterfølgende ønsket at blive vikarer på Bostedet. Det gør mig stolt og glad," slutter Amalie af. 

Gode råd til de studerende

Amalie har også et par gode til dig, som overvejer at blive praktikant på Bostedet Chr. X’s Allé og Magnetens Boenheder.

Hold dig nysgerrig, men ydmyg i mødet med nye beboere og kollegaer. Husk at det er beboernes hjem du træder ind i og deres liv, som andre har valgt, at du må en del af. I mødet med dine nye kollegaer er nysgerrighed rigtig godt. Vi elsker at svare på dine spørgsmål, hører dine tanker, oplevelser og ideer. Det er dog også vigtigt, at have en vis portion ydmyg og respekt i mødet med nye kollegaer. Dine nye kollegaer har dedikeret sig til arbejdet og samarbejdet med disse beboere, de har derfor et indgående kendskab til beboerne og en lang historik sammen.

Dan dine egne indtryk og meninger om hverdagen og arbejdet, fremfor at påtag dig samme mening som din kollega.  

Hav ro i maven. Vær tryg i og stol på, at vi gerne vil have dig studerende og at vi glæder os til at arbejde sammen med dig og lære dig, hvordan der er at arbejde på et bosted som vores. Du er en ekstra ressource, så du er ikke i vejen, du er tværtimod ønsket.

Ekstra fokus på praktikvejlederrollen

Bostedet har skabt øget fokus på rollen som praktikvejleder med et praktikvejledernetværk. Her er det muligt at give vejlederne faglige input og de kan spare med hinanden internt.

Dejligt med så mange nye praktikvejledere på Bostedet, selvom jeg da lidt egoistisk er ærgerlig over vi så måske på sigt får færre studerende i vores hus, når vi skal dele dem med de andre, siger hun og griner. Det er bare så hyggeligt og lærerigt at have studerende, at jeg ikke vil af med dem igen.

Her på Bostedet har vi også en praktikkoordinator. Han står for al det praktiske og koordinering med studiestederne. Han er en god sparringspartner for praktikvejlederne og de pædagogstuderende, hvis de har nogle tvivl eller spørgsmål. Det betyder, at praktikvejlederne kan fokusere på dagligdagen med de studerende.