Gå til hovedindhold
Nyhed

Hanne skaber glæde for beboerne gennem musik og kreativitet

I dette portræt møder vi 70-årige Hanne Thordsen. En dedikeret ildsjæl, der i mange år har givet bostedets beboere store musikalske og kreative oplevelser og støttet dem i at opdage deres egne evner igennem kunsten.

Hanne Thordsen står med sin guitar

”Vi har cirka en time inden bandet kommer”.

Hanne Thordsen viser hjemmevant rundt i Aktivitetshusets store kreativitetsrum, som har været et fast element i hendes arbejdsliv igennem de ni år, hun har været ansat på Bostederne. 

Det er egentlig et par år siden, Hanne gik på pension, men hun har holdt fast i at blive ved med at komme fem timer hver onsdag, fordi det giver mening for hende at komme og skabe musik og kreativitet sammen med beboerne.

 

Hanne, hvad er dine arbejdsopgaver her på Bostederne?

Min nøglefunktion er at give begejstring til beboerne. At give dem værktøjer til at være venner og gennem musikken arbejde sammen og støtte hinanden. 

Det giver fine muligheder for fællesskab og for at acceptere og forstå hinandens udfordringer og kunne udsætte personlige behov af hensyn til andre.

Helt konkret så står jeg for et beboerband, som vi startede tilbage i 2015.
På det tidspunkt arbejdede jeg som fuldtidspædagog i et af husene, og her var der en gruppe beboere, som var meget interesseret i musik, så vi startede et band, som har kørt siden dengang. 
Dog med lidt udskiftning indimellem.

Vi øver og spiller mange forskellige kopisange i bandet, men har også sammen selv skrevet nogle sange, hvilket for mig har været en væsentlig pædagogisk ting. 

Jeg ser det som et stort pædagogisk ansvar at prøve at forstå beboerne og afkode, hvad det er for nogle udfordringer, de bøvler med. 

Det handler i høj grad om at se hver enkelt person som et unikt individ, med hver deres udgave af autisme. 
Så man skal have hele spektret for øje, når man skal forstå, hvor deres problematikker kommer fra..

Hanne Thordsen spiller med beboerband

Jeg starter ofte med at spørge ind til, hvad der gør dem glade og kede af det, og så tegner vi problematikkerne sammen. Jeg skriver det hele ned i stikord, som så bliver til tekster og sange, der handler om deres tanker og følelser.

Bandets helt store højdepunkt var, da vi i 2024 spillede til Handicap Grand Prix i Trommen i Hørsholm foran 300 mennesker og fik en flot tredjeplads. Dét var en kæmpestor oplevelse for både beboerne og mig.

Ellers spiller og underholder vi altid til bostedets sommerfester, julearrangementer og andre kulturelle aktiviteter.



Hvad giver det beboerne at arbejde med musik og kreativitet?

Det giver dem et fælles sprog og en ro i, at vi kan lave noget i fællesskab. 
En sang har en struktur og en klar begyndelse og slutning, hvilket betyder meget, når man har en konkret tænkning, som disse beboere har.

Når vi skriver tekster og laver musik sammen, bliver de samtidig mindet om deres individuelle evner:
Jeg KAN male / jeg KAN synge / jeg KAN spille… 

De spejler begejstringen hos hinanden, og os, der arbejder sammen med dem. Det giver vigtige endorfiner og energi.

Nu er jeg selv kunstmaler ved siden af pædagogikken og musikken, så jeg arbejder meget sammen med beboerne omkring forskellige krea-ting – hvor temaet også ofte er Hvad gør mig glad?.
 

Hanne Thordsen står ved stort farverigt maleri malet af beboerne

Vi har for eksempel lavet det her store maleri på 2,5x1 meter, der hænger på væggen herinde i salen, som ligner et stort puslespil. 

Missionen var at alle beboerne i krea-teamet skulle være en brik i puslespillet, og på hver deres brik skulle de så male, hvad der var vigtigt for dem, og hvad de godt kunne lide.

Dét var en kæmpe opgave, men jeg synes, det var SÅ fedt at lave sammen med dem, fordi det fortæller noget om dem hver især.

 

Hvad giver det dig at komme på arbejde og være sammen med beboerne?

Jeg kan mærke, at beboerne altid bliver glade for at se mig, og jeg gør mig umage med selv at være glad, fordi de spejler den stemning, der bliver sat. 

Ligeledes giver det mig selvfølgelig ligeså meget tilbage. 
Det er af stor værdi for mig at komme på arbejde her hver onsdag.

 

 

Hanne Thordsen peger på maleri med røde grønne og blå farver

Hanne, hvad er det for nogle værdier, du sætter højt i dit arbejde?

For mig er etik noget af det, jeg sætter ret højt. Det handler om at denne gruppe borgere - med deres handicap og udfordringer – har brug for alle former for respekt og omsorg.
Men etik handler også om, hvordan vi som pædagoger taler om og til beboerne, og dét føler jeg et stort ansvar for, at der bliver holdt fokus på. Jeg gør mig umage med at lytte til og sørge for at forstå beboerne. 

Det kræver ro og tålmodighed, men det formidler også ro til dem og de lærer også at lytte til hinanden..

 

Hvad tænker du om fremtiden Hanne – hvor længe bliver du ved med at arbejde her på Bostederne?

Det giver ufattelig stor mening for mig at være her, og så længe jeg stadig har gejst for mit arbejde, bliver jeg her. 
Men når den ikke er der længere, så stopper jeg. 

Når den dag kommer, håber jeg, at de ansætter nogen, der har lyst til at bygge videre på den ånd og viden, jeg og min musikmedarbejder har opbygget sammen med beboerne omkring musikken.  

Vi er altid to om arbejdet omkring bandet, og jeg har en vigtig sparring med min medarbejder, som hjælper med de tekniske ting, hvilket gør, at jeg kan fokusere på det pædagogiske og musikalske. 

Det er kun mig, der kører krea-opgaverne med beboerne, så jeg synes det er væsentligt, at den person, der overtager disse opgaver, indtænker pædagogik og muligheden for, at beboerne kan udtrykke deres personlighed og følelser gennem kreative produkter.

Tættere på Hanne Thordsen

 

 

Når jeg holder fri….
Jeg bruger meget tid sammen med mine børnebørn, og de fylder en stor del af min fritid. Tidligere malede jeg meget, og selvom det ikke fylder helt så meget længere, maler jeg stadig lidt og udstiller mine værker i et galleri i Korsør. 

Derudover synger jeg med et band til forskellige arrangementer, og indimellem bliver jeg inviteret til at optræde og synge solo i kirker.


Når jeg holder ferie…..….
Vi rejser til Grækenland, Spanien, Edinburgh eller Thailand for at slappe af. 
Jeg tager ofte mine akvarel- papirer med, så jeg kan sætte mig i naturen og male. 

Vi besøger også ofte historiske byer – især Rom – da min mand har en stor interesse for historie og er fantastisk til at formidle omkring historiske steder.


Beskriv dig selv med 3 ord… 
Jeg tror, at andre vil beskrive mig som en ildsjæl. 

Når jeg går op i noget, så gør jeg det meget intenst, fordi jeg brænder så meget for det – både omkring musik, krea-ting og ikke mindst det pædagogiske felt. 
Derudover er jeg lattermild, og jeg kan se det sjove i de mest absurde situationer.

 

Læs også portrættet om Steffen Jørgensen og hans passion for pædagogik og cykling