Gå til hovedindhold
Nyhed

Fokus på udeliv

Naturen har stor betydning for vores fysiske og psykiske velbefindende. Vi har stor glæde og gavn af at være ude i naturen. Derfor har tre medarbejdere fået et kursusforløb om friluftslivets muligheder, til bedre at kunne støtte beboerne i deres hverdag.

Rikke Andreasen og Janne Kirk (på billedet) fik flere praktiske færdigheder, så de nu kan lave flere natur- og friluftsaktiviteter for beboerne fra Bostedet Chr. X’s Allé og Magnetens Boenheder.
Rikke Andreasen og Janne Kirk (på billedet) fik flere praktiske færdigheder, så de nu kan lave flere natur- og friluftsaktiviteter for beboerne fra Bostedet Chr. X’s Allé og Magnetens Boenheder.

Det er bl.a. dokumenteret, at ophold i naturen kan resultere i reduceret risiko for hjertekarsygdomme, nedsat risiko for forhøjet blodtryk, samt give et lavere stressniveau og modvirke depressive lidelser. Alle disse gevinster gælder også voksne med komplekse udfordringer og diagnoser.

Hvis undervisningsmetoderne gribes rigtigt an, kan naturen også medvirke til at forbedre koncentrationsevnen, til at styrke selvværdet og derigennem også resultere i flere positive selvoplevelser. Kort sagt: Ophold og aktiviteter i naturen har mange positive effekter for både vores mentale trivsel og fysiske helbred.

Naturens mange positive og gavnlige effekter var kernen i dette kursus, afholdt af DGI. Kursusundervisningen, der strakte sig over seks dage i efteråret, foregik i lokale naturområder Dyrehaven, Ravnholm Skov, Mølleåen og Lyngby sø.

Kursus aktiviteterne var bl.a. bygget op om naturens mange kvaliteter og effekter af det at være aktiv i og bruge naturen i arbejdet med udsatte voksne, der ofte har komplekse og ofte også konkrete diagnoser. Kursusdeltagerne lærte bl.a. at bygge et primitivt ly, tænde et godt bål, lave en hængekøje af en presenning samt også at holde oplæg og formidle den lokale naturs kvaliteter for hinanden.

Fælles udendørs aktiviteter

Planen er, at de tre aktivitetsvejledere skal indgå som en del af Aktivitetshuset Kong Chr. X, hvor de på skift skal forberede og lave en plan for en fælles udendørs aktivitet – f.eks. gåture langs Lyngby Sø, naturkunst, naturtræning, lave vendespil med blade fra træ, sidde stille og sanse i naturen, snobrødsbagning over bål og sejle havkajak.

De tre medarbejdere, skal også være med til at udbrede de gode metoder til resten af medarbejderstaben, og facilitere mulighederne for både medarbejdere og beboere.

Kurset og inddragelsen af naturen i beboernes dagligdag er også en del af metodikken i forhold til sundhedsstrategien i Lyngby Taarbæk, hvor der blandt andet er stor fokus på motion og bevægelse.

Rikke Andreasen, socialpædagog G. 1. Sal på Bostedet Chr. X’s Allé i Lyngby, fortæller: ”Kurset handlede bl.a. om, at naturen er en meget beroligende arena, som er nem at overskue og forholde sig til for mennesker, der fx har angst eller autisme. Det er tydeligt, at beboerne slapper meget mere af og også oplever sig selv på en helt anden måde, når de er med ude i naturen. Kurset med DGI Storkøbenhavn har derfor både inspireret mig til at integrere naturen endnu mere samt givet mig nogle friluftsfaglige kompetencer, som jeg kan bruge i hverdagen”.

Målet med kurset for beboerne på Bostedet Chr. X’s Allé og Magnetens Boenheder er, at endnu flere beboere kan se frem til at komme oftere og mere aktivt ud i naturen som led i deres hverdag.